Trudnoća i oralna higijena

  • Home
  • Trudnoća i oralna higijena
Trudnoća i oralna higijena

Mnoge od vas u prvim mjesecima trudnoće ne mogu ni pomisliti na odlazak zubaru. Razlog tome su mučnine i ne možete zamisliti da sjedite na zubarskoj stolici. Međutim, veoma je bitno da brinete o sebi, te je posjeta stomatologu itekako važna u toku trudnoće.

Kad je u pitanju dentalna njega u ovom razdoblju važno je da budete upoznate sa savjetima koji će vam  pomoći da održite svoje zube zdravima.

Ukoliko niste u mogućnosti da posjetite zubara u prva tri mjeseca, onda to svakako uradite u drugom tromjesječju , jer je tada završeno formiranje ploda , te su moguće obavljati sve vrste stomatoloških usluga. Posjete zubaru svakako nastavite do kraja trudnoće ukoliko osjetite bilo kakvu nelagodnost u predjelu zuba.

Odlazak zubaru  čak i u prvom tromjesječju

Kao što smo već pomenuli , jedan od čestih razloga zašto trudnice izbjegavaju posjetu stomatologu, naročito u prvim mjesecima, jeste mučnina. Ali, ova neprijatnost je upravo razlog zašto to treba uraditi. Naime, želudačna kiselina koja je izuzetno jaka u prvim mjesecima može ozbiljno oštetiti vaše zube, desni i jezik, stoga je bitno da pratite stanje vaše usne duplje.

Veoma je često da usljed promjene hormona desni mogu biti crvene, otečene ili može doći do krvarenja. Redovne posjete stomatologu učiniće da na vrijeme reagujete, te da što lakše podnesete ove neprijatne promjene u ustima.

Sklonost ka karijesu , takođe je povećana u ovom razdoblju.

Pravilna higijena usta

Kako ne bi došlo do karijesa i parodontalnih bolesti , bitno je da održavate pravilnu higijenu usta

  • Četkajte zube se mekanom četkicom jer su desni veoma osjetljive
  • Svakodnevno koristite zubni konac jer on može dosegnuti dijelove između zuba koje nije moguće četkanjem, ali ga koristite pažljivo kako ne biste nadražili desni

Izbjegavajte slatku hranu i piće

Izbjegavajte slatkiše, grickalice, zaslađene sokove . Ukoliko osjetite glad između obroka, uvijek je bolje pojesti neko voće nego posegnuti za nezdravom hranom. 

Prestanite pušiti

Sa konzumiranjem cigareta bi svako trebao prestati u bilo kom trenutku života, a posebno kada je riječ o trudnoći. Ova nezdrava navika dovodi do različitih bolesti usne duplje, razvijanje plaka, te mnogih drugih negativnih posljedica.

Važno je da trudnoća bude prijatno iskustvo i jedno od najljepših perioda u životu, upravo zbog toga trebate posebnu pažnju posvetiti cjelokupnom zdravlju organizma, pa tako i zuba. 

Pravovremen odlazak zubaru omogućiće vam da bezbrižno uživate iščekivajući rođenje vaše bebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *